lauantai 12. lokakuuta 2013

Tuoksumuisti

Olen kärsinyt migreeneistä jo pikkutytöstä asti. Enkä tarkoita nyt mitään pieniä päänsärkyjä. Yläkoulussa saatoin olla koulusta useamman kerran viikossa pois migreenin takia ja oireista helpoin minulle migreenissä on ollut aina se pääkipu. Päänsäryn lisäksi ne muut hieman inhottavammat oireet ovat näkökyvyn heikkeneminen, tuoksujen vahvistuminen, valoarkuus, puutumisen tunne ja pahimmillaan jopa muistikatkokset. Se mistä tämä migreeni asia tuli nyt mieleeni, vaikka en enää läheskään niin usein saa näitä kohtauksia, on syksy ja sen mukana tulvevat erilaiset tuoksut.

Migreeneissä tai ennen migreeniä huomaan hyvin tehostuneen hajuaistini. Saatan haistaa autossa toisen ihmisen hengityksen niin voimakkaasti, että koen pakottavaa tarvetta avata ikkunan. Muistan myös ystäväni kanssa salilla haistaneeni kloriitin tuoksun alta oksennuksen hajun vaikka oksennus oli hetkeä aikaisemmin pesty kloriitilla pois.  Näissä tilanteissa hajuvedet ovat voimaakkaampia tuoksultaan tai jostain pienestäkin tuoksusta tulee jokin tuttu asia mieleeni. Syksyllä ulkona on raikasta ja useat tuoksut haistaa paremmin. Monena kertana tänä syksynä ulkona liikkuessa olen saanut todellisia flashbackejä tuoksuista. Jokin kostean ja kuulaan aamun tuoksu on tuonut mieleen lapsuuden lehtikasaleikit äidin haravoidessa tai kadulla edelläni kulkeva nainen on tuoksunut aivan parhaalta ystävältäni. Ei sitä välttämättä osaa nimetä mitä parfyymiä paras ystävä käyttää, mutta tuoksun tullessa vastaan sen osaa yhdistää omistajaansa. Tälläiset tuoksut tuovat hirveästi mieleen muistoja, jopa sieltä lapsuudesta asti.

Omaan kotiin tullessa ei kuvittele haistavansa mitään erikoista ellei siellä ole juuri kokattu tai pesty pyykkiä. Mutta kun kyläilee toisen luona huomaa heti ovesta sisään astuessa tuoksun, jonka usein yhdistää talon asukkiin, jos siis et ole kyläilemässä asunnossa ensimmäistä kertaa. Itse muistan vieläkin lapsuudesta miltä rappukäytävässä saattoi tuoksua jos naapurin tarhatädin ovi oli juuri hetkeä aiemmin avattu ja hoitolapsilla oli juuri ollut välipala-aika. Tai miltä parhaiden lapsuuden ystävien luona tuoksui kun mentiin yhdessä heille leikkimään. Olisipa jännä saada tietää mikä on oman kodin ominaistuoksu tai miltä itse tuoksuu. Joonasta ainakin tunnistan heti ominaistuoksun iholta, joten eiköhän minullakin sellainen ole. Itseasiassa eräs ystäväni laittoi minulle aiemmin viestiä kun olimme vaihtaneen kännyköidemme kuoret, että minun vanhat kuoreni tuoksuivat aivan minulta. En tajunnut siinä hetkessä pyytää ystävää tarkentamaan tuoksuani.

Moni asia olisi varmasti jäänyt unholaan ilman tuoksuja. Kuten esimerkiksi se miltä kädet haisivat niiden 90- luvun limanuljaska-lelujen käytön jälkeen. Tiedättehän ne limanuljaskat jotka olivat limaisen "narun" päässä, joita heiteltiin minne sattuu ja äiti oli äkäinen jos sen läväytti ikkunaan tai päin toisen naamaa.


// Takki Monki / Paita & Houst H&M / Kengät Bianco / Hanskat Kappahl //Syksyiset moikat!

-Marika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

<3