perjantai 27. helmikuuta 2015

UUSIN MIELENKIINNONKOHDE TREENEISSÄNI



Lokakuusta asti olen treenannut crossfittia tavoitteet mielessäni. Jalkapallokauden loputtua lokakuussa pystyin antamaan enemmän aikaa crossfitille ja tämän myötä asettamaan itselleni tavoitteita lajin suhteen. Tottakai tavoitteita oli jo aiemminkin, mutta lähinnä uusien taitojen oppimisen saralla. Nyt olen varovaisesti alkanut haaveilemaan kilpailuista lajin parissa ja treenimäärät ja treenien kovuus ovat nousseet kokoajan. Saa nähdä onnistunko koskaan pääsemän kilpailutavoitteisiini, mutta sitä en murehdi nyt vaan keskityn nauttimaan lajin tuomasta hyvästä fiiliksestä. Toivon intoni säilyvän ja olen aina omannut kovan kilpailuvietin, joten uskon sen vievän tätä tavoitettani eteenpäin.

Ennen kuin aloitin crossfitin puolitoista vuotta sitten ei minulla juurikaan ollut kokemusta kunnon voimaharjoittelusta. Jalkapallossa olimme tehneet jonkin verran kyykkyjä ja maastavetoja yms, mutta melkoisen kehnolla tekniikalla. Kyykyt olivat kevyitä niiauksia olympianostoihin verrattuna. Salilla olin käynyt aktiivisesti, mutta treenini perustui lähinnä salilaitteilla touhuamiseen, ei vapaisiin painoihin. Tästä päästäänkin isoimpaan heikkouteeni crossfitin parissa. Heikkouteni on selkeästi voimapuoli. Tekniikkani painonnostossa on parantunut kovasti, mutta vielä niissä on hurjasti duunia, maksimivoimasta puhumattakaan! Olenkin ottanut härkää sarvista ja käyn viikoittain klassisen painonnoston valmennuksessa. Kyllä, minä, näillä siimoillani! Ystäväni nauraa hörisivät kun kerroin asiasta, kroppani kun taitaisi soveltua paremmin pitkänmatkanjuoksuun kuin painonnostoon. No ehkä nämä mielikuvat naispainonnostajista ovat hieman virheelliset. Esimerkiksi Anna Everi, joka on suomen kovia nimiä painonnostossa, on oikein kaunis ja ei todellakaan mikään maailman isoin nainen. No eipä tällä meikäläisen koolla ole niin väliä, sillä en kuitenkaan tähtää tavoitteellisesti painonnostoon vaan haluan saada hyvää treeniä nostoihin. Siispä klassisen painonnoston valmennus varmasti buustaa minua eteenpäin crossfittavoitteissani.

Olen parin kuukauden ajan käynyt valmennuksessa ja eteenpäin on menty. Tekniikkaani hiotaan kokoajan ja pieni edistyksiä on tullut. Baby steps, baby steps. Jännitin tätä uutta treenimuotoa kovasti, mutta nyt vauhtiin päästyäni huomaan nauttivani. Uuden oppiminen on palkitsevaa ja ennen kaikkea on siistiä tajuta, että ei se painonnosto ole pelkkää raudan liikuttamista. Kaikissa urheilulajeissa tehdään erilaisia harjoitteita, jotta päästään tavoitteisiin. Esimerkiksi jalkapallossa tehdään erilaisia syöttökuvioita ahtaassa tilassa, jotta toimittaisiin paineen alla pelissä paremmin ja pallo liikkuisi nopeasti pelaajalta toiselle. Tottakai siis painonnostossakin tehdään paljon erilaisia harjoitteita, joiden on tarkoitus viedä tekniikkaa tai voimatasoja eteenpäin. Treeni ei siis tosiaankaan ole vain tylsää raudan liikuttelua. Monta kertaa olen huuli pyöreänä miettinyt miksi teen jotain pientä liikettä pitkän aikaa, kunnes valmentaja näkee hölmön ilmeeni ja ilmoittaa liikkeen olevan olennainen osa jonkin asian sisäistämistä. Täytyy uskoa että ei ole olemassa niitä "hölmöjä kysymyksiä". Kysymällä saan vastauksia tähän mielenkiintoiseen lajiin ja onneksi valmentajani on hyvinkin innokas vastaamaan mieltäni askarruttaviin kysymyksiini. Nyt pitää enää korjata oma henkinen puoli nostoissa (pääkoppani kun ei aina halua toimia niinkuin kehoni), niin tästä saattaa syntyä todella hyvä ja mielenkiintoinen soppa!

Mukavaa viikonloppua! Minulla on huomenna edessäni ensimmäinen Reebok CrossFit Games Open Workout! Jännittävää! Palailen openien tiimoille myöhemmin täällä blogin puolella!

-Marika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

<3